Malo je onih koji će se odlučiti na razvod ako su generacije u njihovoj porodici provele živote kraj emocionalno nedostupnih partnera jer je „to tako normalno“. Takođe, malo je onih koji će dopustiti sebi da, uprkos materijalnom blagostanju, priušte sebi nešto što će ih činiti srećnim – putovanje, edukaciju u inostranstvu i slično - jer je „neprimjereno živjeti od danas do sjutra“ kad su se naši preci mučili i jedva sastavljali kraj sa krajem.

Matrica porodičnog življenja, pogotovo u tradicionalnoj sredini kakva je Crna Gora, često se podrazumijeva kao jedina ispravna, sputavajući pojedinca da iskusi ličnu sreću i ispunjenost kako ne bi bio „crna ovca“ u familiji. A upravo osvješćivanje te generacijske matrice i oslobađanje od ustaljenih pravila donosi osjećaj slobode i psihološkog rasterećenja koje dalje utiče kako na naše poimanje života, tako i na naše odnose sa drugima.

Takođe, kada su naši postupci drugačiji od postupaka naših predaka, skloni smo da osjećamo krivicu, pa na duboko nesvjesnom nivou biramo postupke koji pogoduju postupcima članova naše porodice, a koji nas zapravo sputavaju.

Vremenom stvaramo plodno tlo za nastajanje unutrašnjih nemira, osjećanja nezadovoljstva, zamršenih  odnosa, doživljaja stida, nespokoja, nezadovoljstva partnerskim odnosima, roditelljskim ulogama, pa sve doživljaja potpunog životnog haosa.

Unutrašnji nemir nam zapravo često, a da toga nismo ni svijesni,

šalje poruku, da smo hodajući kroz život, u nekom trenutku

negdje zaboravili sebe.Živjeti život po svojim pravilima lagano je

samo na prvi pogled. Većina će reći da živi upravo tako.

Međutim, kada ta ista većina pogleda „ispod tepiha“, shvata

da lična pravila življenja imaju korijen u prošlosti roditelja,

baka i djedova, prabaka i pradjedova.

Nasleđem dobijene modalitete prisvajamo kao vlastite i teško nam je da ih pustimo, jer se to na duboko nesvjesnom nivou tumači kao izdaja porodičnog sistema. Sa druge strane, održavanje tih modaliteta nesvjesno obezbjeđuje osjećaj pripadanja sistemu. Potreba za pripadanjem  se održava lojalnošću sistemu. Potreba za pripadanjem jedna je od naših temeljnih potreba. Ipak, ovakva lojalnost ograničava često naš izbor, uslovno rečeno prisiljava i kontroliše, bez obzira želimo li mi to ili ne, na ciljeve koji koji nisu u skladu sa našim ličnim željama i užicima, i tada nastaje zastoj kod pojedinca. Upravo ovdje je geštalt psihoterapija otvorena i radi na skrivenim dinamikama, metodom porodičnih konstelacija Berta Helingera.

Mi vjerujemo u život na način na koji su to činili naše prethodne genaracije. Usvajamo modele uspostavljanja odnosa i vezivanja na način na koji su to činili naši roditelji.

Razotkrivanje dinamike odnosa daje nam jasnija usmjerenja za  riješenja nesporazuma i blokada u porodičnim, partnerskim i drugim odnosima. Omogućava nam da pronađemo put do vlastite snage  i budemo i bolji roditelj, i partner i /ili prijatelj. Baviti se sobom na intelektualnom nivou sticanjem znaja je korak ka unapređenju života, ali nam to ne garantuje unurašnji mir i spokoj. Bavljenje vlastitom dušom i doživljajima koji se javljaju u odnosima sa drugima jedini su način na koji sebi možemo omogućiti spokoj duše.

Mnogi ljudi život žive po tuđim pravilima i očekivanjima, a da toga nisu svijesni.


Život nas nauči da navučeno mnogo slojeva jer "tako treba"  i jer tako drugi očekuju od nas.  Vremenom navlačenjem ovih slojeva, koji više liče na oklope, zaboravimo na vlastitu autentičnost i na sve ono sto u suštini mi jesmo i trebamo. Zaboravimo naše potrebe, naše želje, odustajući od života o kakvom smo kao djeca maštali.

Oslobađanje od “kofera” porodičnog nasleđa moguće je primjenom sistemskih porodičnih konstelacija. Postavljanem konstelacije porodičnog odnosa, što jeste sastavni dio programa rada na seminaru, učesnici će imati priliku da spoznaju šta su sve iz porodičnog sistema preuzeli i zbog čega, te kako to utiče na njihov život u “sada i ovdje”.


Samosvijesnost  i uvid u “veliku sliku” porodičnih odnosa transgeneracijski prenos obezbjeđuju nam da osnaženi, bez tereta i ograničenja živimo i budemo potpuno rasterećeni u odnosima.

Živimo li život pod tuđim pravilima?

U Podgorici će 26. i 27. novembra po prvi put biti održan program „Pogledajte ispod tepiha“, koji počiva na kombinaciji svjetski priznatih metoda Geštalt psihoterapije i Poretka ljubavi („Order of love“) njemačkog psihoterapeuta, filozofa i pedagoga Berta Helingera.


Program će voditi gost-trener prof. dr Emilija Stoimenova Canevska, dr kliničke psihologije, član borda Evropske asocijacije za psihoterapiju, internacionalni lider i konsultat sistemskog mapiranja.

Takođe, program će voditi i psihoterapeut Jasmina Đukić.


Program je podijeljen u module, od kojih će prvi biti fokusiran na definisanje nevidljivih zakona ljubavi odnosa i veza, dok je drugi dio usmjeren na lični rast i razvoj učesnika. Učesnici će imati priliku da rade na vlastitim odnosima i modelima prenosa emotivnih veza, bilo da je riječ o odnosu sa partnerima, djecom, roditeljima...

Program će biti realizovan u PR Centru na Starom Aerodromu sa početkom u 10 časova, broj učesnika je ograničen.
Prijave su do srijede do 19h.


GESTALTZONA.ME

studio  za lični i profesionalni rast i razvoj