GESTALTZONA.ME

studio  za lični i profesionalni rast i razvoj

Koučing je prije svega profesionalni i povjerljiv odnos između dvoje ljudi, koji se zasniva na otvorenosti, iskrenosti i integritetu.


Ukoliko se odlučite za koučing traganje za dobrim kouč-om je za početak najvažniji zadatak koji je pred vama:​​


- ​Raspitajte se o njegovom formalnom i neformalnom obrazovanju;


- Pitajte druge za preporuke. Zadovoljni klijenti su dobar pokazatelj nečije sposobnosti;


- Budite sigurni da birate osobu koja je na odgovarajući način licencirana ili sertifikovana;


- Prije prvog susreta pitajte kouča kojeg odaberete za metodu  koju praktikuje i informišite se na Internetu o metodi koju koristi;


- Pronađite nekoga s nekoliko godina iskustva – koučing je polje u kojem je iskustvo od neprocjenjive  vrijednosti;


- Budite svjesni da pitati puno pitanja za vas znači biti odgovoran za sebe, svoje vrijeme i novac, i da ćete tako saznati šta možete očekivati od kouča kojeg odaberete.

U praksi koučingom se bave vrlo različiti profili stručnjaka, od izvršnih direktora, preko stručnjaka u ljudskim potencijalima, psihologa i psihoterapeuta, konsultanata do sportskih trenera. 


Različiti autori na različite načine, iz različitih pozicija daju različite definicije koučinga, međutim jedna stvar  najvažnija od svih definicija  je da vaš izbor kouča bude pravilan.


Šta znači pravilan izbor kouča?


Koučing kod nas sve više postaje industrija, a sve manje profesija i kako ne postoje barijere za početak bavljenja koučingom dobro se raspitajte o prethodnom obrazovanju, iskustvu i znanju kouča kojeg birate.

Nekoliko pročitanih knjiga, odslušanih predavanja ili pohađanje kratkih kurseva ne čine kouča. U suprotnom samo ćete potrošiti novac i vrijeme, a možda se i osjećati neuspješnije nego prije, jer većna ljudi koji se bave koučingom nemaju obrazovanje niti iz oblasti psihologije, niti obrazovanje akreditovanog programa iz oblasti koučinga.


Psiholozi imaju više faktora koji idu u prilog njihovom kredibilitetu kao profesionalcima koji se bave ovom oblašću. Psiholozi unose u koučing dobro poznavanje psihologije ljudske promjene i sposobnost da razvijaju koučing intervencije zasnovane na teorijskim temeljima konceptualizacije slučajeva kroz korištenje procesa i tehnika koji su zasnovanih na empirijskim dokazima.


Psihologija je prepoznata profesija sa ustanovljenim akademskim kvalifikacijama i rigoroznim treningom, važećim etičim kodeksima i barijerama za ulazak u profesiju. ​Zbog toga je ulazak psihologa u koučing industriju značajno podigao ljestvicu stadarda kompetentnosti koje se danas zahtjevaju od pružalaca usluga ove profesije.​


Neiskusan kouč ili onaj koji nije verziran u korištenju psihološkoh, gestaltističkih ili drugih priznatih tehnika može prebrzo „skočiti“ na ponuđenu temu, ili se zbuniti izostankom teme i time propustiti ono što je klijentu zapravo važno.


Nasuprot tome, zadatak dobrog kouča je da bude strpljiv i da vjeruje procesu, zadržavajući se u fazi svijesnosti ciklusa kontakta klijenta. Ukoliko kouč i klijent ostanu dovoljno dugo u ovoj fazi, jedna od figura se izoštri. Znakovi koji ukazuju na to da je prava tema otvorena često je kvalitativna promjena u angažovanosti klijenta za temu.U trenutku kada se figura izoštri, energija se mobiliše i klijent je spreman za iduću fazu ciklusa, za aktivnost. Cilj aktivnosti je kontakt klijenta sa suštinom problema, a zadatak kouča je podržavanje jasnog, smislenog i pojačanog kontakta klijenta s njegovom temom.

Kako odabrati kouča?